Wat is een goed matras voor mij?
Wat is een goed matras
voor mij?
We hebben hier geen kant-en-klaar antwoord op. Wat een goed matras is voor jou, is afhankelijk van verschillende factoren. Bij het vinden van een geschikt matras hou je rekening met je lichaamsgewicht, postuur en slaaphouding. In dit artikel helpen we je graag een handje op weg. Een geschikt matras vinden kan namelijk een hele opgave zijn.
Wat is de invloed van een geschikt matras op mijn nachtrust?
Wanneer je een matras hebt dat niet aansluit op jouw persoonlijke behoeften kan dit zorgen voor een slechtere nachtrust en zelfs fysieke klachten. Een goed matras draagt bij aan het voorkomen of verminderen van lichamelijke klachten als nek- en rugpijn. Pijn is een van de oorzaken van slapeloze nachten. Een matras dat aansluit op jouw persoonlijke behoeften, draagt dus bij aan een goede nachtrust. Een goede nachtrust heeft ook weer een positief effect op jouw dagelijkse leven. Je hebt meer energie, kunt beter presteren en het heeft een positief effect op jouw humeur. Een goed en passend matras is dus zeker niet onbelangrijk!
Eigenschappen van verschillende typen matrassen
Je hebt keuze uit verschillende soorten matrassen met ieder hun eigenschappen. Veel voorkomende matrassen zijn de pocketvering matrassen. Pocketvering geeft een goede ondersteuning, maar is niet altijd voor iedereen geschikt. Naast pocketvering matrassen zijn er ook koudschuim matrassen, latex matrassen en traagschuim matrassen. Ook bestaan er polyether en bonellvering matrassen. Ze zijn goedkoper, maar geven minder goede ondersteuning en hebben meer kans op kuilvorming. Ze zouden wel prima kunnen dienen als logeermatras of kindermatras.
Koudschuim matrassen
Koudschuim matrassen, ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd, hebben door de open celstructuur een goede ventilatie en vochtafvoer. Het schuim heeft ook een hoge veerkracht, waardoor het geen last heeft van kuilvorming. Een koudschuim matras is dus een duurzame keuze en heeft een goede kwaliteit/prijs verhouding. Daarnaast is het matras verkrijgbaar in verschillende hardheden en is het geschikt voor personen met een gewicht boven de 100kg.
Pocketvering matrassen
Pocketvering matrassen bestaan uit verpakte veren die individueel van elkaar bewegen. Hierdoor is het voor een pocketvering matras mogelijk om comfortzones te creëren. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van het hele lichaam. Door de open structuur van het matras, heeft het een goede ventilatie. Ook is een pocketvering matras op jouw behoeften af te stemmen, doordat het verkrijgbaar is in verschillende hardheden.
Traagschuim matrassen
Een traagschuim matras reageert op warmte. Hierdoor kan het matras zich aanpassen aan de contouren van jouw lichaam. Dit zorgt ervoor dat het hele lichaam goed wordt ondersteund en drukpunten worden verlaagd. Doordat de drukpunten worden verlaagd, komt de ruggengraat in een rechte lijn te liggen en krijgt je lichaam overal een goede ondersteuning. Dit voorkomt of verlicht rugklachten. Wanneer je regelmatig wisselt van positie is dit type matras minder geschikt, omdat het matras niet direct terug veert in zijn oorspronkelijke vorm.
Latex matrassen
Latex matrassen zijn allereerst verkrijgbaar in twee varianten. De normale latex matrassen zijn massief en hebben geen luchtkanalen. Hierdoor kan het matras niet goed ventileren en voelt het al snel (te) warm aan. Talalay latex heeft een open structuur waardoor er een betere lucht- en vochtregulatie ontstaat. Latex is een natuurlijk product en een zeer veerkrachtig materiaal. Ook dit type matras heeft druk verlagende eigenschappen en geeft geen kuilvorming. Het veert sneller terug in zijn oorspronkelijke vorm dan een traagschuim matras. Handig wanneer je regelmatig een andere slaaphouding aanneemt.
Waar moet ik op letten ?
Verschillende factoren zijn van invloed op de keuze van jouw matras. Houd daarom bij het uitzoeken van een matras rekening met je lichaamslengte, gewicht, temperatuurgevoeligheid, lichamelijke klachten, postuur en niet te vergeten: allergieën.
Lichaamslengte
De lengte van jouw lichaam is van belang bij het bepalen van de afmetingen van jouw matras. Matrassen zijn standaard 200cm lang, maar ook verkrijgbaar in lengtematen 210 en 220 cm. Wanneer je een matras hebt dat te kort is voor jouw lengte, ga je al snel in een minder comfortabele houding liggen om koude voeten te voorkomen. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je nachtrust. Jouw matras moet ongeveer 20 cm langer zijn dan jouw eigen lengte.
Gewicht
Het comfort van de matras moet aansluiten op jouw gewicht. Wanneer je licht van gewicht bent, kan een hard comfort erg (oncomfortabel) hard aanvoelen, terwijl dit voor iemand met een zwaarder gewicht wel comfortabel kan liggen. Probeer eens verschillende comforts uit in de winkel en ontdek wat jij prettig vindt.
Postuur
Jouw postuur kan op twee onderdelen van het matras invloed hebben. Dit is ook weer afhankelijk van jouw slaaphouding. Wanneer je een wat breder postuur hebt en je vaak op je rug of buik slaapt, is een iets breder matras geschikt om de juiste ondersteuning te bieden. Wanneer je op je zij slaapt is het belangrijk dat je lichaam wat in het matras kan zakken. In welke mate is afhankelijk van je postuur. Heb je brede schouders en heupen, dan is het belangrijk dat deze ‘drukpunten’ worden verlicht en jouw rug in een rechte lijn komt te liggen.
Temperatuurgevoeligheid
Krijg jij het snel warm of ben je een echte koukleum? Temperatuurgevoeligheid is een belangrijk, soms onderschat, onderdeel van de kwaliteit van jouw nachtrust. Het type matras speelt een belangrijke rol in de regulering van jouw temperatuur. Kies een goed ventilerend matras wanneer je het snel warm hebt. Pas dan vooral op met slecht ventilerende matrassen, zoals een latex matras. Een traagschuim of latex matras is wel weer comfortabel wanneer je het snel koud hebt.
Lichamelijke klachten
Heb jij lichamelijke klachten zoals stijve spieren of rug- / nekklachten? Een matras kan hier veel verschil in maken. Zo gebruiken ze in ziekenhuizen traagschuim matrassen om ligplekken te voorkomen. Bij lichamelijk klachten worden er voornamelijk drukverlagende matrassen geadviseerd, zoals latex of traagschuim.
Allergieën
Ben je allergisch voor huisstofmijt, heb je het snel benauwd en heb je luchtwegklachten? Ga dan voor een matras met anti-allergische eigenschappen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig je beddengoed buiten te hangen en je kamer door te luchten.
Welk matras past bij mijn slaaphouding?
Slaap jij altijd in een vaste houding? Dan is het belangrijk om ook dit mee te nemen in jouw zoektocht naar een nieuw matras. Ben jij een rugslaper, zijslaper of buikslaper?
Rugslapers
Slaap jij altijd op je rug? Dan is het belangrijk dat je rug op de juiste manier wordt ondersteund en een S-vorm kan maken. Een pocketvering matras heeft verschillende comfortzones dit ervoor zorgen dat jouw volledige rug goede ondersteuning ontvangt. Pas wel op met een té hard matras, want dan wordt je onderrug te weinig ondersteund.
Buikslapers
Er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk de hele nacht op hun buik slapen. Dit is ook de minst goede slaaphouding, omdat je nek gedraaid ligt en je onderrug te veel wordt belast. Probeer daarom een andere slaaphouding aan te leren, om lichamelijke klachten in de toekomst te voorkomen. Afhankelijk van je gewicht en postuur wordt er een medium tot hard matras aangeraden bij buikslapers. Een pocketvering- of koudschuimmatras is hiervoor het meest geschikt.
Zijslapers
Wanneer je op je zij slaapt is het belangrijk dat je ruggenwervel in een rechte lijn komt te liggen en drukpunten zoals je heupen en schouders worden verlicht. Een matras met comfortzones zoals een pocketvering of een drukverlagend matras zoals traagschuim of latex zijn hiervoor geschikt. Wanneer je regelmatig draait in je slaap is een traagschuim matras niet geschikt, omdat het even duurt voordat het materiaal weer terug veert in zijn oorspronkelijke vorm.
Laat je goed adviseren
Wanneer je een nieuw matras aanschaft is het belangrijk dat je verschillende comforts en typen matrassen uitprobeert om het verschil te ervaren. Laat je daarnaast altijd goed adviseren door een van onze beddenexperts. Op basis van bovengenoemde factoren geven onze beddenexperts vrijblijvend advies. Heb je een matras gevonden dat bij jou past? Blijf er in de winkel even op liggen om het comfort goed te ervaren. We hebben een ruim assortiment van diverse merken als Tempur, Auping, Geltex, Comfort Suite, en Serta. Gegarandeerd dat jij een matras vindt dat perfect aansluit op jouw behoeften, zodat jij vanaf nu een goede nachtrust hebt en uitgerust wakker wordt.
Niet alleen is een goed matras belangrijk, maar ook het hoofdkussen. Dit is vooral afhankelijk van jouw slaappositie. Lees meer over welk hoofdkussen geschikt is voor jouw slaaphouding in ons artikel “Wat is een goed hoofdkussen bij nekklachten“