Eigenschappen van stof
Meubelstoffen zijn er in vele soorten, kleuren en wevingen met ieder zijn eigenschappen. De stoffen die voor meubels gebruikt worden kunnen grofweg in twee groepen worden verdeeld: synthetische stoffen en natuurlijke stoffen, er kan ook een combinatie van beide vezels worden gemaakt. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Stoffen die voor meubels worden gebruikt voldoen daarnaast aan hoge kwaliteitseisen, de kwaliteit van de stof (sterkte van de stof) wordt uitgedrukt in aantal Martindale. We leggen je graag meer uit over de verschillende eigenschappen.
Natuurlijke meubelstoffen
Natuurlijke meubelstoffen als katoen, linnen en wol hebben een holle vezel en hebben daardoor een ademend vermogen. Ze voelen daardoor ook behaaglijk aan in alle seizoenen. Het nadeel is wel dat natuurlijke meubelstoffen gevoeliger zijn vlekken en dat ze sneller verkleuren door kunst- en daglicht en direct zonlicht (minder lichtechtheid).
Katoen
Katoen wordt gewonnen van de katoenplant. De pluis wordt geplukt en vervolgens gesponnen, zodat het verwerkt kan worden tot een katoenen stof. Een katoenen stof is een stevig stof dat niet snel slijtplekken zal vertonen. Het is tevens een stof dat makkelijk te verven is, waardoor het verkrijgbaar is in vele kleuren.
Linnen
De linnen vezel is afkomstig van de vlasplant. Onder de natuurlijke stoffen is linnen het sterkst en slijt het niet snel. Daarnaast droogt linnen snel en heeft het een goed luchtdoorlatend vermogen. Een mogelijk nadeel van linnen stoffen is dat het snel kreukt. Het heeft daarentegen wel een natuurlijke en nonchalante uitstraling en voel zacht aan.
Wol
Wol is een dierlijke vezel en afkomstig van het schaap. Vaak gaat het om scheerwol, dat van een gezond en levend schaap geschoren wordt. Wol wordt diervriendelijk geproduceerd en het heeft weinig impact op het milieu. Het voordeel van wol is dat het van nature waterafstotende eigenschappen heeft en goed te reinigen is. Daarnaast heeft het brandwerende eigenschappen en neemt het pigmenten prima op waardoor je wollen meubelstoffen in vele kleuren verkrijgbaar is.
Synthetische stoffen
Bij synthetische stoffen zoals polyester, nylon, polyamide en acryl worden de vezels van de stof kunstmatig vervaardigd. Waar een natuurlijke vezel hol is, is de synthetische vezel massief. De synthetische stof is heeft dan ook een minder ademend en vochtopnemend vermogen dan een natuurlijk materiaal. Synthetische stoffen zijn daarentegen wel beter bestand tegen vlekken en hebben ze beter ze een hogere lichtechtheid, wat betekent dat synthetische stoffen minder snel verkleuren. Daarnaast zijn synthetische stoffen brandgevoelig in vergelijking met natuurlijke stoffen.
Uiterlijke verschillen van meubelstoffen
Het uiterlijk van de stof wordt bepaald door de weving. Met verschillende weeftechnieken krijgen de stoffen een geheel eigen patroon. Je kunt het uiterlijk van een meubelstof grofweg verdelen in twee categorieën: velours en platgeweven stoffen. Een platgeweven stof is aan beide kanten hetzelfde, en heeft een duidelijk weefpatroon. Van een grof geweven stof tot aan een subtiele, glad geweven stof. Bij velours worden de lusjes aan de bovenkant van de stof doorgesneden. Hierdoor voelt de stof fluweelzacht aan en heeft een shading effect.
Eigenschappen meubelstoffen
Een meubel met stoffen bekleding geeft warmte en sfeer aan jouw interieur. Wanneer je een stoffen meubel in de showroom bekijkt, ziet het er nog niet uit en vertoond het nog niet alle eigenschappen. Eigenschappen als plooivorming, pletten en pilling zijn natuurlijke eigenschappen van een meubelstof, maar worden pas bij gebruik zichtbaar. Het zijn eigenschappen die bij de stof horen en niet zijn te voorkomen.
Plooivorming
Bij een nieuw zitmeubel zit alles er nog strak omheen. Wanneer het zitmeubel in gebruik wordt genomen ontstaat er binnen 3 tot 6 maanden plooivorming. Dit komt doordat de vulling van de zitting wat inzakt door belasting, totdat het na een aantal maanden zijn ultieme zitcomfort bereikt. Hierdoor komt er ruimte tussen de bekleding en de vulling, waardoor er plooivorming ontstaat. Dit is volkomen normaal bij zowel een stoffen bekleding als een leren bekleding. Lees hier alles meer over plooivorming en vulling.
Pilling
Een uiterlijke eigenschap van meubelstoffen in pilling. Losse vezeltjes klitten samen met andere pluisjes en stof tot een klein bolletje wat op de stof komt te liggen. Met een textieltondeuze is dit eenvoudig te verwijderen. Het is overigens geen gebrek aan kwaliteit. Het gaat hier uitsluitend om overtollige, uitstekende vezels, het is dus geen slijtage. Lees hier meer informatie over pilling en hoe je dit kunt verminderen.
Vlekken
Vlekken zijn eigenlijk niet te voorkomen op een stoffen bekleding welke onbehandeld is, daarom is het belangrijk dat een stof hiervoor beschermd wordt. Hiervoor hebben wij de speciale All in House service, waarbij de stof van een nieuwe bank wordt geïmpregneerd. Dit zorgt voor een beschermlaagje op de stof, waardoor vlekken zich niet kunnen hechten aan de vezel. Op deze manier ben je tot 7 jaar verzekerd tegen vlekken en kun je lang geniet van jouw nieuwe stoffen zitmeubelen.
Lees ook onze onderhoudstips voor stoffen meubels >