Eigenschappen van hout
Hout draagt bij aan een natuurlijke en warme uitstraling in het interieur en is zeer geschikt voor het maken van meubels. Houten meubelen zijn daarom ook geliefd in het interieur. Houten meubels zijn gemaakt van verschillende soorten hout met ieder verschillende eigenschappen en mogelijke afwerkingen. We vertellen je graag meer over de verschillende eigenschappen en kenmerken.
Massief hout
Massief houten meubels kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Het mooie aan massief hout is dat het zijn natuurlijke tekening van het hout laat zien. Zo heeft ieder houtsoort zijn eigen unieke houttekening. Verschil in kleur, tekening en structuur geven het hout karakter. Massief hout kan ook werken onder invloed van luchtvochtigheid. We leggen je graag meer uit over de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen en kenmerken.
Eikenhout
Eikenhout is een hard en sterk houtsoort dat wel tegen een stootje kan. Dit houtsoort komt veelal uit Europa. Eikenhouten meubels zijn ook erg duurzaam en staan bekend om hun lange levensduur. Eiken wordt veel gebruikt voor meubels omdat het makkelijk te bewerken en af te werken is. Denk aan strakke vormen, maar ook sierlijke details zijn eenvoudig te realiseren. Eiken heeft van nature een lichte geelbruine kleur en is zeer geschikt voor verschillende afwerkingen: van een matte olie tot aan een gekleurde laklaag.
Notenhout
Notenhout heeft een typerende donkerbruine kleur en heeft een elegante uitstraling door de kleur en de vrij rechte nerf. Het massieve en sterke houtsoort komt uit Noord-Amerika en wordt door de donkerbruine kleur alleen afgewerkt met een transparante lak of olie. Het nadeel van notenhout is dat hij vrij duur is en ook deukgevoelig.
Beukenhout
Beukenhout wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt om volledige kasten en tafels mee te maken, wel zie je het nog vaak terug in poten van banken en stoelen. Hier is het houtsoort dan ook zeer geschikt voor, omdat het een hard, sterk en slijtvast houtsoort is. Beuken heeft van zichzelf een crème geel tot geelbruine kleur, afhankelijk van de herkomst. Beuken heeft daarnaast ook weinig knoesten en een zachte nerftekening. Het houtsoort is tevens relatief goedkoop en vindt zijn oorsprong in Europa.
Teakhout
Teak is een tropisch houtsoort dat uit Azië komt. Eerder werd teak vaak voor de zogenoemde ‘koloniale meubelen’ gebruikt en kreeg het een donkere kleur. Tegenwoordig wordt teakhout blank afgewerkt en heeft het een strakkere uitstraling in het interieur. Door de grove nerf en vele noesten heeft teakhout een authentieke uitstraling. Tegenwoordig zie je dat het veel gecombineerd wordt met staal voor een industriële en stoere uitstraling.
Teak is een vettig houtsoort wat niet per se een afwerking nodig heeft, maar van nature al een beschermlaag heeft. Van nature heeft het een goudbruine kleur, maar wanneer het buiten onderhevig is aan weersinvloeden kleurt het in de loop der tijd grijs. Teak is een zeer duurzaam houtsoort, maar tegenwoordig schaars te verkrijgen. We zien daardoor ook veel gebruik van gerecycled teak meubelen, afkomstig van oude gebouwen en huizen.
Mangohout
Tegenwoordig zien we een opmars in mango houten meubels. Dat is ook niet zo gek met alle positieve eigenschappen van mangohout. Mangohout heeft in de basis een warme lichtbruine kleur met vaak verschillende kleurtinten, wat per meubel kan verschillen. Zo kun je rozebruine en geelbruine accenten in het hout tegenkomen. Het geeft mango houten meubels een robuuste en levendige uitstraling. Ieder meubel is dan ook uniek. Je ziet dat net als bij teakhouten meubels, metaal ook vaak gecombineerd wordt met mangohout. Mangohout is ook een milieuvriendelijk product, omdat het pas wordt gebruikt als de oude boom geen vruchten meer draagt. Daarnaast groeit een mangoboom een stuk sneller in vergelijking met andere houtsoorten. Mangohout heeft tevens weinig onderhoud nodig, is een sterk houtsoort en daarnaast zeer betaalbaar. Dit maakt dat het hout zeer geschikt is voor meubels.
Lees hier onze onderhoudstips voor houten meubels >
Houtvarianten
Naast massief hout, zijn er ook varianten die gemaakt zijn van hout of deels bestaan uit hout. Deze houtvarianten worden ook gebruikt voor kasten en tafels. We leggen uit wat de kenmerken zijn van MDF en waar dit wordt gebruikt, wat fineer nou eigenlijk is en wat de voordelen hiervan zijn en lichten we een kunststof variant van hout toe.
MDF
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is verkrijgbaar in verschillende diktes. MDF wordt gemaakt door houtvezels te verbinden met hars en samen te persen. MDF heeft van zichzelf geen mooie natuurlijke uitstraling, omdat het een geperste plaat is bestaande uit houtvezels. Wel is het zeer geschikt voor verschillende afwerkingen, zoals fineer, melamine of een laklaag. Ook is het zeer makkelijk te bewerken en is het een vrij stevig materiaal, wat het zeer geschikt maakt voor de meubelbranche.
Fineer
Fineer is een dun laagje hout dat op MDF wordt aangebracht. Omdat fineer van echt hout gemaakt wordt, heb je met fineer de natuurlijke uitstraling van massief hout. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is, het meubel is minder zwaar en omdat MDF nauwelijks werkt heb je minder kans op vervorming. Het enige nadeel van fineer is dat het kwetsbaarder is dan massief hout. Omdat fineer van hout gemaakt is, is ook fineer verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en kleuren.
Lamulux / Melamine
Lamulux is een materiaal dat is gebaseerd op melamine, een kunststof. Je kunt Lamulux zien als een verbeterde versie van melamine meubels. Lamulux is dus geen echt hout, maar heeft wel de uitstraling van echt hout. Het materiaal voelt en oogt als echt hout door de aangebracht houttekeningen en -structuur. Dit materiaal is net als fineer aangebracht op MDF. Het voordeel van dit materiaal is dat het kras- en stootvast is en dat het eenvoudig is te reinigen. Het enige waar je op moet letten is dat je geen hete pannen recht op tafel zet, maar de kringen van een kopje koffie zijn eenvoudig weg te vegen met een vochtige doek. Meubels van Lamulux zijn dus ideaal voor gezinnen. Lamulux is daarnaast ook een stuk goedkoper in vergelijking met massief hout.
Werking van hout
Hout is een natuurproduct en reageert op de omgeving. Hierdoor werkt het hout. Zo kan de voordeur in de vochtige maanden wat kunnen gaan klemmen en gaat de deur in de zomer weer soepel open. Dit gebeurt ook met houten meubels. Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt, zal het hout meer vocht opnemen en wanneer de luchtvochtigheid afneemt, zal het hout vocht afstaan. Wanneer de lucht te droog is of wanneer het hout dicht bij een warmtebron staat, kan het teveel vocht verliezen en kan het in het ergste geval zelfs scheuren vertonen. Dit zien we vaak in de wintermaanden wanneer de kachels weer aan gaan. Het beste voor houten meubels is om de temperatuur enigszins stabiel te houden en de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit laatste kan eenvoudig met waterbakjes aan de verwarming.
Afwerkingen
Naast de verschillende eigenschappen van hout dat gebruikt wordt voor de productie van meubels, zijn er ook verschillende afwerkingen van massief hout. Zo kan een meubel geolied zijn of afgewerkt met een transparante of dekkende laklaag. Iedere afwerking heeft een andere manier van onderhoud nodig en niet elke afwerking is geschikt voor alle houtsoorten.
Houten meubels met een laklaag
Houten meubels kunnen afgewerkt worden met verschillende laklagen. Vaak zien we een transparante lak of een matte laklaag dat het meubel een beschermlaag geeft. Ook is het mogelijk om een dekkende laklaag aan te brengen. In dit geval zie je nog wel de structuur van het hout, maar de tekening van het hout is niet meer zichtbaar. Wanneer het hout is afgewerkt met een dunne transparante matte laklaag, is het beter beschermd tegen kringen en vlekken en behoudt het de natuurlijke matte uitstraling van het hout. Omdat er een dunne laag is aangebracht, blijf je de nerf van het hout nog goed voelen. Ook kan een meubel voorzien zijn van een transparante laklaag met een lichte glas. Bij deze afwerking is het meubel nog beter beschermd tegen invloeden van buitenaf en is de kans op vlekken en kringen zeer gering. Wel kun je bij een transparante laklaag de lichte nerven van het hout niet meer voelen, omdat de laklaag wat dikker is en de nerven opvult. Naast een transparante (matte) laklaag kan er gekozen worden voor een gekleurde laklaag, welke transparant blijft maar het hout een andere tint geeft.
Geolied houten meubels
Bij het afwerken van houten meubels met olie, trekt het olie in het hout en zorgt het zo voor een bescherming tegen invloeden van buitenaf. Geolied houten meubels hebben een mooie natuurlijke matte uitstraling, maar wel minder bescherming dan wanneer het meubel met een laklaag wordt afgewerkt. Je moet dus wel oppassen met je kopje koffie, omdat dit kringen achterlaat die in het hout trekken. Daarnaast heeft een geolied meubel meer onderhoud nodig, omdat het regelmatig behandeld moet worden met een nieuwe olielaag. Het voordeel is wel dat je bij een geolied meubel oppervlakkige krasjes makkelijker kunt wegwerken, dit kan niet wanneer er een laklaag is aangebracht. Bij een laklaag moet het gehele meubel opnieuw geschuurd worden en moet de laklaag weer worden aangebracht om krasjes en oneffenheden te verwijderen. Naast geolied houten meubels, kunnen meubels ook behandeld zijn met wasolie. Dit is een combinatie tussen speciale soorten was en verschillende oliën. Dit product zorgt voor een dun filmlaagje bovenop het hout, wat meer bescherming biedt dan meubels behandeld met alleen olie.