Een nieuw bed: waar moet je op letten
Je bent toe aan een nieuw bed! Maar vandaag de dag is er zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet… Wat is nou de beste keuze voor jou? En ga je voor een complete boxspring of kies je juist voor een ledikant? Via deze checklist nemen wij je stap voor stap mee langs alle punten waar je aan moet denken bij de aanschaf van een nieuw bed. Onze slaapadviseurs in onze showroom in Vriezenveen helpen je graag verder, want een nieuw bed moet je voelen.
Wist je dat een ledikant gemaakt van hout of staal zo ruim 30 jaar mee kan gaan? En een bedbodem gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. De reden dat mensen een nieuw bed kopen ligt vaak bij een verhuizing of gewoonweg een nieuw interieur. Maar waar moet je nou echt op letten bij de aanschaf van een nieuw bed? Een checklist:
Stap 1: Ga je voor een ledikant of een boxspring?
De eerste stap die je neemt bij de aanschaf van een nieuw bed is de keuze tussen een ledikant of een boxspring. Maar wat is hiertussen nou eigenlijk het verschil? Op het gebied van ergonomie en comfort is er eigenlijk niet echt verschil, de keuze is vooral afhankelijk van jouw eigen smaak. Een ledikant is een bed-constructie zonder bedbodem en matras waarbij je dus de keuze hebt in allerlei soorten matrassen en bedbodems om het bed te creëren wat compleet aansluit op jouw wensen. Een boxspring is een combinatie van een gestoffeerde matras en bedbodem met daar bovenop een topper voor het ideale comfort.
Stap 2: Kies de bedbodem
De keuze gemaakt voor een ledikant? Dan is de volgende stap het uitkiezen van een bedbodem die aansluit bij jouw wensen. Je maakt de keus uit een verstelbare of vlakke bodem en vanuit daar kijk je of het een lattenbodem, schotelbodem of een spiraalbodem wordt. Ook hier zitten weer verschillen tussen en zijn er verschillende opties natuurlijk. Zo is een verstelbare bedbodem handmatig of elektrisch verstelbaar. Een lattenbodem is eigenlijk de bedbodem die we allemaal wel kennen: de ondersteuning van deze bodem wordt gevormd door een groep individuele latten. Door de ruimte tussen de latten ontstaat er ventilatieruimte voor de matras wat de levensduur weer ten goede komt. Een schotelbodem is eigenlijk de luxe opvolger van de lattenbodem die uitstekende ventilatie en ondersteuning biedt. De derde bodem is de spiraalbodem. Deze bestaat uit aan elkaar gevlochten staaldraden en staat bekend om de goede ventilatie en lange levensduur.
Stap 3: De matras kiezen
Het is belangrijk dat een matras helemaal aansluit bij jouw lichaam voor een zo optimaal mogelijke nachtrust. Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw matras. Zo is je lichaamsbouw en je slaaphouding van belang samen met jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Ook eventuele allergieën en lichamelijke klachten spelen een belangrijke rol aangezien hier rekening mee dient te worden gehouden. In ons assortiment vindt je diverse anti-allergie matrassen, dekbedden en kussens. Onze slaapadviseurs helpen je graag bij het maken van jouw keuze.
Stap 4: De afmeting bepalen
Ook de afmetingen van jouw nieuwe bed zijn grotendeels afhankelijk van jouw lichaamsbouw en -grootte. Een handige maatstaaf: je eigen lengte +20 centimeter is een juiste lengte voor jouw nieuwe bed. Daarnaast is ook de breedtemaat van belang, want hoe breder je bent, hoe breder je matras of matrassen moeten zijn. Voor een tweepersoonsbed zijn 160 en 180 cm de meest gangbare maten. De afmetingen van je bed zijn natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die je hebt om het bed neer te zetten in de slaapkamer. Staat het bed aan de muur, of juist in het midden van de slaapkamer? En is er voldoende ruimte om het bed via het trapgat naar boven te krijgen? Allemaal aspecten die belangrijk zijn om mee te nemen bij de aanschaf van jouw nieuwe bed.