Een sfeervol en functioneel verlichtingsplan
Wanneer mensen een nieuwe woning kopen of huren, gaan verbouwen of de inrichting willen veranderen, ligt de focus vaak op de vloer, de raambekleding en de meubels. Zelden denkt men al in een vroeg stadium aan een verlichtingsplan, dit wordt vaak achteraf toegevoegd. Toch is verlichting heel belangrijk om al in een eerder stadium aan te denken. Dit heeft namelijk een functionele en sfeerverhogende functie. Je denkt ook niet alleen aan welke lampen je toe wilt voegen, maar ook aan de aanwezige aansluitpunten en stopcontacten. We leggen je uit hoe je een goed verlichtingsplan opstelt in 5 stappen.
Stap 1: plattegrond en symbolen verlichtingsplan
Begin met een plattegrond van je woning. Wellicht heb je al een plattegrond, anders kun je deze ook opvragen of teken zelf een plattegrond op schaal. Teken vervolgens je meubels in op de plattegrond. Ook onderdelen als deuren, ramen, schilderijen zijn belangrijk. Vergeet ook niet de hal, slaapkamers, toilet, keuken en eventueel andere ruimtes mee te nemen. Hier heb je later alleen maar profijt van. In eerste instantie is het belangrijk dat je aangeeft waar aansluitpunten op het plafond of aan de wand zitten met een rondje en kruisje in het midden. Ook is het belangrijk om aan te geven waar er wandcontactdozen aanwezig zijn. Daarnaast kunt je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld schakelaars aan te geven (of waar je die wilt hebben). Zo kun je ook bepalen of jouw schakelaars op de juiste plek zitten aan de hand van jouw looproute.
Stap 2: Begin met de basisverlichting
B De basisverlichting is je algemene verlichting. Wanneer je net thuis komt of een ruimte binnen komt lopen, geeft basisverlichting de nodige verlichting in de ruimte om alles goed te zien. Basisverlichting zijn plafondlampen, spots, wandlampen en hanglampen die aangesloten zijn op een schakelaar bij de deur. Ze verlichten de ruimte egaal en geven geen schaduwen of sfeer. Basisverlichting hoeft natuurlijk niet saai te zijn. Ons merk Bullcraft heeft een unieke collectie hanglampen in verschillende woonstijlen. Met een paar mooie eye-catchers die jouw interieur complimenteren, combineer je functie met stijl.
Stap 3: Voeg functionele verlichting toe aan je lichtplan
Functionele verlichting of werkverlichting zijn ook erg belangrijk in een lichtplan. Zit je lekker een boek te lezen in jouw favoriete zithoek, wordt het donker! Met goed en slim geplaatste verlichting hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Bedenk daarom jouw functionele plekken in huis. Waar lees je graag een boek? Plaats hier een extra leeslamp of vloerlamp met een verstelbare spot. Of heb je een bureau waar je aan werkt? Dan mag een goede bureaulamp ook niet ontbreken. Ook de keuken is een belangrijke werkplek. Plaats hier spots gericht op het werkblad. Bij functionele verlichting hoort bijvoorbeeld ook het verlichten van jouw kledingkast of de plek waar jij je ‘s ochtends klaar maakt. Geeft deze punten aan met een geel rondje in de plattegrond.
Stap 4: Voeg accentverlichting toe
Met accentverlichting zorg je voor meer dynamiek in de ruimte. Je kunt een mooi object of een schilderij uitlichten door hier een spot op te richten. Je kunt ook een schaduwspel creëren door grote plant van onder te belichten met een spot. Of verwerk verlichting achter een plint of meubel en creëer een spannend lijnenspel. Hiermee creëer je ook meer diepte in je interieur.
Stap 5: Knusse avonden met sfeerverlichting
Je maakt het verlichtingsplan af met sfeerverlichting. Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen. Sfeerverlichting heeft geen functie om de ruimte te verlichten. Het geeft zacht en warm licht en dient alleen voor het creëren van sfeer in je interieur. Wanneer het ‘s avonds donker wordt en je gezellig op de bank zit, gaat de basis- en functionele verlichting uit en gaat het sfeerlicht aan. Bij sfeerverlichting kun je denken aan een dimbare vloerlamp naast de zithoek en een tafellamp met zacht licht op het dressoir. Maar ook kaarsen en een open haard zijn onderdeel van sfeerverlichting.
Wat is het verschil tussen verschillende lichtbronnen?
Heb je eigenlijk je lichtplan gemaakt, je lamp opgehangen maar moet je hier nog een lichtbron bij kopen. Wat is dan het meest geschikt en waar moet je dan naar kijken?
Kelvin
De warmte van een lichtbron wordt aangeduid met Kelvin (K). Voor verlichting in huis wordt eigenlijk alles lager dan 3500 Kelvin aanbevolen. Zo heeft een TL-buis die je misschien in de schuur hebt hangen een waarde van 4000 Kelvin. Een normale gloeilamp is 2800K. Kaarslicht is een stuk warmer en is 1200K. Heb je nou een studio of een atelier, dan kan het zijn dat je een daglamp nodig hebt, zodat je de daadwerkelijke kleuren ziet. Een daglamp is 5600K, dit is eigenlijk kleurloos (wit) licht. Voor normale werkverlichting of verlichting bij het koken wordt meer dan 2800K aangeraden. Dit is wat ‘kouder’ licht.
Lumen en Watt
De sterkte van de lichtbron wordt met Lumen aangegeven, al dacht je misschien zelf dat je naar het aantal Watt moest kijken. Dit was geschikt in de tijd van groeilampen, tegenwoordig is dit niet meer betrouwbaar. Want het wattage dat je gewend ben van een gloeilamp, heeft een hele andere uitkomst bij een ledlamp. Daarom kun je nu het beste naar het aantal Lumen kijken. Met een hoger aantal Lumen heb je ook een hogere lichtsterkte. Met 700 tot 800 lumen wordt een ruimte goed verlicht, dus een prima optie voor een plafond- of hanglamp. Dit is vergelijkbaar met een gloeilamp van 60 watt. 200 lumen is prima voor een tafellamp en is vergelijkbaar met een gloeilamp van 25 watt.
Sfeervolle verlichting met Bullcraft
Het jij jouw verlichtingsplan klaar en ben je op zoek naar sfeervolle eigentijdse verlichting? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van Bullcraft. Een ruim en divers assortiment lampen van topkwaliteit voor een betaalbare prijs. Van Hanglampen tot lichtbronnen, zij bieden het volledige pakket voor een goed verlichtingsplan.