De grote voorjaarsschoonmaak
De lente is weer aangebroken, tijd voor de voorjaarsschoonmaak!
Een heerlijke tijd, waarin we weer met een schone lei kunnen beginnen. Het is ook een periode waarin mensen graag hun huis willen schoonmaken en herinrichten, dat doen we immers al eeuwen! Het begin van de lente betekent altijd eerst een grote voorjaarsschoonmaak, van beneden tot helemaal boven op zolder. Goed schoonmaken bestaat uit 4 fasen. Volg deze stappen voor een fris en opgeruimd huis! Ben jij klaar voor de grote voorjaarsschoonmaak?
1. Elimineren
Dit is de fase van het elimineren. Gedurende het jaar heb je (toch weer) veel verzameld en opgepot. Hoogste tijd om je spullen te gaan uitzoeken, opruimen en wegdoen. Er zijn inmiddels veel nieuwe termen hierover onze taal ingeslopen. Het is een trend om te ontrommelen en dit noemen we nu ook ‘ontspullen’. Een ware trend waar veel over gesproken wordt. We willen een eenvoudiger leven met minder spullen. Er komt zoveel op ons af, dat we ons leven eenvoudiger willen maken. Doordat je onnodige spullen uit je leven haalt, ontstaat er meer een focus. Verder hoeven we minder schoon te houden en er is minder rommel. Als je je ruimte gaat opruimen moet je eigenlijk meteen beslissen wat je ermee gaat doen. Ga je het weggooien, weggeven, verkopen of bewaren. Zorg dat je vier bakken bij de hand hebt, zodat je de spullen direct op de juiste plek hebt. Vind je het lastig om spullen weg te doen? Vraag jezelf dan af of je het afgelopen jaar hebt gebruikt en of het veel voor je betekent. Op beide vragen nee? Dan kan het weg.
2. Organiseren
Dan volgt de fase van organiseren. Je weet welke spullen je wilt bewaren, nu moet je ze nog op een vaste plek opbergen. Zorg dat je de spullen goed opbergt in overzichtelijke kasten en lades. De een houdt van etaleren met mooie accessoires, de ander houdt van gesloten deuren. Voor het organiseren van jouw spullen is een goede opbergkast belangrijk. Welke kast bij jou past is afhankelijk van de ruimte en de nodige opbergruimte. Gelukkig zijn er veel soorten woonkamerkasten, van lage dressoirs tot brede en hoge wandkasten.
3. Poetsen
Als alles opgeruimd en georganiseerd is, moet de ruimte gepoetst worden. Alles stofzuigen, dweilen, stoffen en poetsen. Maar ook de ramen worden gezeemd en de vloerkleden worden uitgeklopt. Vergeet ook niet de hoekjes en kiertjes mee te pakken die je normaal overlaat en denk ook aan radiatoren. Het mag weer gaan glimmen! Vergeet daarbij natuurlijk niet om je meubelen goed schoon te maken en te houden, hier zijn speciale onderhoudsmiddelen voor de te krijgen waarmee je jouw meubels goed schoon kunt krijgen zonder het te beschadigen.
4. Onderhouden
Vanaf dat moment is het een kwestie van onderhouden. Zorg dat alles op de vaste plaats blijft liggen. Wat helpt om het goed bij te houden en te voorkomen dat je ieder weekend een grote schoonmaak nodig hebt, is door iedere dag even 10 minuten te pakken om alles op te ruimen. Zorg dat iedereen meehelpt en maak een vast schoonmaakprogramma. Maar bovenal: zorg dat schoonmaken leuk blijft en geniet van het resultaat!