Plooivorming: een normaal verschijnsel
Bij banken en fauteuils is plooivorming in de bekleding een veelvoorkomend fenomeen, vooral direct na ingebruikname. Na verloop van tijd ontstaan er rimpels en plooien, wat helemaal normaal is. Dit heeft veel te maken met het type vulling en het gebruik van het meubel. In dit artikel ontdek je alles over plooivorming en de invloed van verschillende soorten vullingen.
Hoe ontstaat plooivorming?
Wanneer je een nieuwe bank of fauteuil aanschaft, ziet de bekleding er strak uit. Tijdens de eerste maanden van gebruik vormt zich echter plooivorming. Dit komt doordat de vulling wat inzakt onder belasting en zich aanpast aan jouw gebruik, totdat het meubel na drie tot zes maanden zijn optimale zitcomfort bereikt.
Door dit proces ontstaat er ruimte tussen de bekleding en de vulling, wat leidt tot plooien op het zit- en rugvlak. Dit proces is het meest merkbaar in het begin van het gebruik. Plooivorming is een natuurlijke eigenschap van zitmeubels en draagt bij aan het comfort. Strakker stofferen is geen oplossing, want dit kan leiden tot overbelasting van de stiknaden, met scheuren als gevolg.
De grootte van de plooien hangt af van:
- Het type bekleding
- De hardheid van de vulling
- De grootte van de zitvlakken
In uitzonderlijke gevallen kan er te veel plooivorming ontstaan. Neem in dat geval contact met ons op via het serviceformulier.
Het verband tussen vulling en plooivorming
De mate van plooivorming verschilt per type vulling en het gewenste comfort. Vooral in de eerste maanden is dit verschil goed zichtbaar. Hieronder bespreken we de meest gebruikte materialen:
Polyetherschuim en koudschuim
- Polyetherschuim: Dit standaard schuim met gelijk verdeelde luchtcellen biedt aangenaam comfort en goede ventilatie. Na ingebruikname wordt het wat zachter door het vrijkomen van lucht uit de cellen. Vooral in deze beginperiode kan plooivorming zichtbaar worden.
- Koudschuim: Dit type schuim heeft een dikkere celwand en een oneven verdeling, waardoor het beter zijn vorm behoudt. Banken met koudschuim hebben minder plooivorming, ook na de eerste gebruiksmaanden, en gaan langer mee.
Een polyetherschuim is een standaard schuim met gelijk verdeelde luchtcellen. Dit zorgt ervoor dat het schuim een aangenaam comfort heeft en goed ventileert. Na de “inzit periode” van drie maanden wordt het schuim wat zachter. Dit komt doordat er lucht uit de cellen vrijkomt. Tegenwoordig zien we ook veel banken met koudschuim. Het verschil tussen beide vullingen is dat de cellen in het koudschuim een dikkere wand hebben en onevenredig zijn verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het lucht minder makkelijk kan ontsnappen. Hierdoor is er meer tegendruk en behoudt het schuim zijn vorm beter. Een goede kwaliteit koudschuim heeft weinig kuilvorming, waardoor dit een duurzamere keuze is voor jouw bank. Een bank met een hard comfort en koudschuim vulling heeft ook veel minder plooivorming dan een bank met een zacht comfort en losse kussens.
Vlokken, vezels en veren
Zitmeubels met een zachte toplaag en losse kussens bevatten vaak materialen zoals vlokken, vezels of veren. Deze vullingen geven een nonchalant uiterlijk en zacht zitcomfort, maar zorgen ook voor meer plooivorming, vooral in de eerste maanden. Regelmatig opkloppen helpt de vulling in vorm te houden.
Plooivorming bij verschillende bekledingsmaterialen
Leren bekleding
Leder is een natuurproduct dat zich aanpast aan de vorm van de vulling. Vooral direct na de ingebruikname ontstaat er ruimte tussen het schuim en het leer, wat plooivorming veroorzaakt. Hoe gladder de vulling en hoe dikker het leer, des te minder plooien zichtbaar zijn. Dikker leer geeft stuggere, golvende plooien; dunner leer vormt fijnere plooien. Ontdek meer over de eigenschappen van leer.
Stoffen bekleding
De elasticiteit van stoffen varieert afhankelijk van het materiaal en de weeftechniek. Maar een stof zal altijd iets uitrekken onder invloed van druk en gewicht. Bij stoffen bekleding ontstaan er ook plooien door veranderingen in de hardheid van de vulling. Dit proces is vooral merkbaar tijdens de eerste zes maanden van gebruik. Daarna stabiliseert de plooivorming en bereikt de bank zijn optimale comfort. Lees hier meer over onderhoud van een stoffen bekleding.
Tips om plooivorming te beperken
Hoewel plooivorming niet te voorkomen is, kun je het wel minimaliseren:
- Wissel van zitplek: In de eerste drie maanden is het belangrijk om regelmatig van zitplek te wisselen, zodat het meubel gelijkmatig belast wordt. Dit helpt verschillen in plooivorming tussen zitvlakken te voorkomen.
- Kussens opkloppen: Heb je losse kussens? Klop deze regelmatig op, vooral bij vullingen van vezels, vlokken of veren. Dit helpt de vulling beter verdeeld te blijven en beperkt plooivorming, met name in de beginfase.
- Herstellen van plooivorming: Bij extreme plooivorming kan de stof opgespannen of de vulling bijgevuld worden. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn buiten de garantieperiode.
Met deze kennis maak je een bewuste keuze en geniet je optimaal van je zitmeubel, inclusief de karakteristieke eigenschappen zoals plooivorming.