Alles over plooivorming en vulling
Plooivorming en vulling
Banken en fauteuils hebben te maken met plooivorming. Plooien en rimpels worden na verloop van tijd zichtbaar in de bekleding van zitmeubels. Dit is een geheel normaal verschijnsel. Het type vulling van het zitmeubel heeft hier ook veel mee te maken. Ontdek hier alles over plooivorming en verschillende typen vullingen van zitmeubels.
Hoe ontstaat plooivorming?
Wanneer jij jouw zitmeubel hebt aangekocht, vertoond het meubel nog geen plooivorming. Dit ontstaat in de eerste drie tot zes maanden bij het gebruik van het zitmeubel. De vulling van de bank of fauteuil zal door de belasting wat inzakken, totdat het na drie tot zes maanden zijn ultieme zitcomfort bereikt. Hierdoor komt er wat ruimte vrij tussen de bekleding en het schuim. Dit zorgt ervoor dat de bekleding zichtbare plooien krijgt op het zit- en rugvlak. Plooien zijn een heel normaal verschijnsel en zijn een bijbehorend eigenschap van een meubel. Je kunt dit niet voorkomen, want als het meubel te strak gestoffeerd zou worden, komt er teveel druk op de stiknaden te staan, waardoor het kan scheuren. De grootte van de plooien is wel afhankelijk van een aantal factoren: het type bekleding en de hardheid en de grootte van ieder zitvlak. In sommige uitzonderingen kan het voorkomen dat er teveel plooivorming ontstaat, vul dan ons serviceformulier in.
Plooivorming verschilt per type vulling
De grootte van de plooivorming verschilt per type vulling en het comfort. In een bank wordt er vaak gebruik gemaakt van een polyetherschuim of een HR-/ koudschuim. Bij een bank met losse kussens en zacht comfort worden er vaak losse vlokken, vezels of veren gebruikt als toplaag bovenop het schuim.
Verschil tussen polyetherschuim en koudschuim
Een polyetherschuim is een standaard schuim met gelijk verdeelde luchtcellen. Dit zorgt ervoor dat het schuim een aangenaam comfort heeft en goed ventileert. Na de ‘inzit periode’ van drie maanden wordt het schuim wat zachter. Dit komt doordat er lucht uit de cellen vrijkomt. Tegenwoordig zien we ook veel banken met koudschuim. Het verschil tussen beide vullingen is dat de cellen in het koudschuim een dikkere wand hebben en on-evenredig zijn verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het lucht minder makkelijk kan ontsnappen. Hierdoor is er meer tegendruk en behoudt het schuim zijn vorm beter. Een goede kwaliteit koudschuim heeft geen of weinig kuilvorming, waardoor dit een duurzamere keuze is voor jouw bank. Een bank met een hard comfort en koudschuim vulling heeft ook veel minder plooivorming dan een bank met een zacht comfort en losse kussens.
Vlokken, vezels en veren voor een zacht comfort
Een bank met een zacht comfort en losse kussens heeft meer plooivorming. Dit komt doordat de bank een zachtere toplaag heeft met een zachte schuimlaag of losse vlokken, watten of vezels. Dit geeft de bank een nonchalant uiterlijk en een zacht zitcomfort. Zitkuilen en plooivorming horen bij dit uiterlijk. Het opkloppen van de kussens zorgt ervoor dat de vulling beter in zijn vorm blijft. De vulling blijft hierdoor voller en met regelmatig opkloppen zal het gemakkelijker terugkeren naar zijn oude vorm.
Plooivorming bij leer
Wanneer de vulling van het zitmeubel na verloop van tijd wat zachter wordt , zal er wat ruimte ontstaan tussen het schuim en het leder. Leder is een natuurproduct en zal zich aanpassen en mee rekken. Hierdoor ontstaat er plooivorming in het leder dat bijvoorbeeld zichtbaar is als je opstaat. Hoe harder de vering is en de vulling (schuim) van het zitmeubel, hoe gladder het leer blijft. Daarnaast heeft ook de dikte van het leder invloed op de uiterlijke verschijning van de plooien. Bij een dikke leersoort zullen de plooien wat stugger zijn en een meer golvend uiterlijk hebben. Een dunner leersoort heeft ook fijnere plooien. Ontdek meer over de eigenschappen van leer.
Plooivorming bij stof
Er zijn veel verschillende soorten stof. De elasticiteit van de stof heeft, naast het type vulling van de bank, invloed op de plooivorming. De elasticiteit van de stof varieert afhankelijk van de vezels die in de garens zijn gebruik en de manier van weven. Dit zorgt ervoor dat er plooien ontstaan, naarmate de hardheid van de vulling verandert. Na drie tot zes maanden stabiliseert de plooivorming, omdat de vulling dat zijn optimale comfort heeft bereikt. Lees hier meer over de eigenschappen van stof.
Plooivorming beïnvloeden
Plooivorming kun je niet voorkomen, maar wel tot op een zekere hoogte beïnvloeden. We geven een aantal tips:
- Wij adviseren in de eerste drie maanden regelmatig te wisselen van zitplek. Dit zorgt ervoor dat iedere plek gelijk wordt belast en ingezeten. Dit voorkomt dat er geen zichtbare verschillen ontstaan.
- Wanneer je losse kussens hebt, raden wij aan om deze regelmatig op te schudden. Vooral wanneer de vulling bestaat uit losse vezels, vlokken of veren. Door de kussens goed op te schudden, worden ze weer gelijk verdeeld en komen de kussens weer terug in oorspronkelijke vorm. Het is daarentegen niet volledig te voorkomen dat er plooivorming en kuilvorming ontstaat na een langere periode.
- Wanneer er teveel plooivorming is ontstaan is het mogelijk om de stof op te spannen of een losse vulling op te vullen. Hiervoor kunnen kosten berekend worden wanneer de plooivorming binnen de marge valt en wanneer dit buiten de garantieperiode valt