Wat is pilling?

Pilling is een natuurlijk verschijnsel dat vaak voorkomt bij meubelstoffen. Het zijn kleine bolletjes die ontstaan door opgehoopte vezels. Dit is geen teken van slijtage, maar een normale eigenschap van textiel. Door wrijving, bijvoorbeeld bij het gebruik van een dekentje, kleding of simpelweg door op de bank te zitten, komen losse vezels van de meubelstof samen met stofdeeltjes en haren. Deze vormen de zichtbare bolletjes. Dit gebeurt vooral in het begin, omdat de stof nog losse vezels bevat. Na verloop van tijd neemt dit verschijnsel vanzelf af. Je kunt pilling eenvoudig verwijderen met een textieltondeuse (m.u.v. bouclé stoffen). Dit handige apparaatje scheert de bolletjes voorzichtig weg, zonder de stof te beschadigen. Heb je geen textieltondeuse? Dan kan een zachte pluizenkam ook uitkomst bieden. Hoewel pilling nooit helemaal te voorkomen is, kun je het effect verminderen door meubelstoffen goed te onderhouden. Regelmatig stofzuigen, voorzichtig omgaan met wrijving en het gebruik van beschermende plaids of kussens helpen om pilling te beperken. Bij Löwik Wonen & Slapen, de grootste meubelboulevard van Oost-Nederland, adviseren we je graag over het onderhoud van jouw meubels, zodat je nóg langer kunt genieten van je interieur!

Heeft pilling te maken met de kwaliteit van de stof?

Pilling heeft in principe weinig te maken met de kwaliteit van de stof, maar meer met het soort materiaal waar de stof van is gemaakt. Zo zal wol veel sneller pillen dan een katoenen of synthetische stof. In uitzonderlijke gevallen is het pilling een fabricagefout of heeft het te maken met slijtage. Dit laatste zal pas zichtbaar worden als de bank wat ouder is. In beide gevallen gevallen zijn het vaak geen mooi gevormde bolletjes, maar onregelmatig gevormde pluizen. Wanneer het pillen een uitzonderlijk vorm aanneemt en het verwijderen met een textiel tondeuse geen resultaat geeft, vul dan ons serviceformulier in. Een specialist kan dan bekijken of het gaat om een fabricagefout.

Pilling voorkomen?

Je kunt het niet geheel voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen.

Een goede luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid leidt tot meer pilling, dit zie je vaak in de koude wintermaanden. De lage luchtvochtigheid zorgt voor statische elektriciteit. Hierdoor zullen pluisjes en stof toenemen, wat weer leidt tot extra pilling. Probeer daar de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent te houden. Je verbetert de luchtvochtigheid al eenvoudig door waterbakjes aan de kachel te hangen.

Verminder factoren die pilling versterken

Een fijn wollen plaid op de bank en een groot kussen om knus in te nestelen. Het is erg comfortabel, maar niet handig wanneer je pilling wilt verminderen. Door de wrijving en het loslaten van de vezels van een kussen, plaid, maar ook kleding zal het de vorming van pilling versterken. De losse vezels klitten namelijk samen met de losse vezels van jouw meubelstof.

Regelmatig schoonmaken

Reinig jouw stoffen meubel wekelijks om te voorkomen dat stof en vezels zich ophopen. Dit kun je eenvoudig doen met een speciale borstel voor meubelstof op de stofzuiger. Stofzuig de bank of stoel wel op een lage stand om te voorkomen dat je de stof beschadigd. Een andere optie is het gebruiken van een kledingborstel.

Pilling verwijderen

Heb je toch veel last van pilling, dan kun je dit ook verwijderen. Met een elektrische textiel tondeuse haal je eenvoudig pillen van de bank, zonder de bank te beschadigen. Je scheert hierbij als het ware de vezelbolletjes van de stof af.

Terug naar overzicht