6 tips voor een goede nachtrust
Met deze tips kan jij beter slapen
Heb jij een goede nachtrust? Dit jaar valt de Internationale Dag van de Slaap op vrijdag de 17e. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. Waar het in België op deze dag een ware “uitslaapdag” is geworden, vragen we in Nederland vooral aandacht voor de gevolgen van een slechte nachtrust. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse van 25 jaar op ouder slaapproblemen heeft. Wij geven je daarom graag een aantal tips om beter te slapen.
Hou een vast ritme aan
Je hebt het waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar een goed slaapritme zorgt voor een betere nachtrust. Probeer het ritme aan te houden van je biologische klok, welke begint rond 10 uur s’avonds. Om in een goed slaapritme te komen is het belangrijk om minimaal een uur voor het slapen de lichten te dimmen en alle schermen uit te zetten. Geef je slaap prioriteit, ga op tijd naar bed, dus blijf niet op de bank zitten om toch nog even de film af te kijken.
Zet ook iedere ochtend je wekker op een vast tijdstip. Gooi dan s’ochtends lekker de gordijnen open om goed wakker te worden. In de winter is het in de vroege ochtend natuurlijk nog donker, hier kan een daglichtlamp uitkomst bieden.
Hoeveel uur slaap heb ik nodig voor een goede nachtrust?
Je hebt gemiddeld acht uur slaap nodig voor een goede nachtrust. Dit verschilt wel per persoon. De een heeft voldoende aan zes uur slaap en de ander heeft meer dan acht uur slaap nodig om goed uitgerust wakker te worden. Om overdag goed te functioneren is het ook verstandig om een vast slaapritme aan te houden. Met een slaapritme kun je nodige 8 uur slaap ook goed inbouwen.
Goede nachtrust? Zorg voor voldoende daglicht!
Ook dit heeft te maken met het natuurlijke ritme van je biologische klok. Ga daarom regelmatig naar buiten of maak in je pauze een wandeling. Voldoende bewegen overdag is ook bevorderlijk voor een goede nachtrust, laat daarom de loopband in de sportschool voor wat het is, trek je hardloop- of wandelschoenen aan en ga lekker naar buiten!
Creëer een rustige slaapomgeving
Een opgeruimde en schone slaapkamer heeft een positief effect op je nachtrust. Ruim daarom regelmatig je kamer op en haal overbodige dingen weg uit je slaapkamer. Kijk je graag je serie af in bed? Dit is niet bevorderlijk voor je nachtrust, omdat het blauwe licht van de tv je wakker houdt en voorkomt dat er melatonine wordt aangemaakt (melatonine is een natuurlijk stofje in je lichaam dat je slaperig maakt). Haal daarom de televisie uit je slaapkamer om een slechte nachtrust te voorkomen. Drukke prints en felle kleuren kun je ook maar beter vermijden. Ga voor een minimalistisch slaapkamer interieur met rustige kleuren.
Lees hier meer over de slaapkamertrend van 2023.
Zorg voor een goed matras en hoofdkussen
Een oud matras of een matras dat niet past bij jouw postuur en slaaphouding, zorgen ervoor dat je niet lekker in slaap kunt komen. In het ergste geval zorgt het zelfs voor rug- en nekklachten. Pijn is een veel voorkomende oorzaak van slapeloze nachten. Voorkom daarom een slechte nachtrust met een goed matras en hoofdkussen dat bij jou past.
Sta jij s’ochtends op met een stijve of pijnlijke nek? Ontdek wat een goed hoofdkussen is bij nekklachten. Laat je ook altijd goed adviseren door een slaapspecialist. Zij kunnen jou aan de hand van een aantal factoren het juiste matras en hoofdkussen adviseren, zodat jij weer heerlijk kunt slapen en uitgerust wakker wordt. Kom gerust eens langs op onze slaapafdeling voor een vrijblijvend advies.
Matrassen
Prettig slapen is belangrijk en daarvoor heb je een goede matras nodig. Matrassen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er traagschuim matrassen, latex matrassen, luchtgeveerde matrassen, Geltex matrassen en matrassen met een pocketvering. Daarnaast is er ook nog de boxspring. Welke matras op welke bedbodem het lekkerste slaapt, is voor ieder individu verschillend. Vraag gerust om advies bij onze slaapexperts!
Pas de temperatuur aan in je slaapkamer
Het klimaat in je slaapkamer is een belangrijke factor voor je nachtrust. Zorg voor frisse lucht. Zet daarom overdag je slaapkamerraam open en laat het s’nachts op een kiertje staan. De kachel of airconditioning heeft ook slechte invloed op de luchtkwaliteit van jouw slaapkamer, probeer dit te vermijden. Wil je de hele nacht lekker slapen? Zorg dan voor een goed dekbed dat je warm houdt in de winter en koel in de zomer.
Vermijd factoren die je een slechte nachtrust geven
Koffie, alcohol, weinig drinken (of juist teveel want dan moet je er s’nachts weer uit) zorgen voor een minder goede of zelfs slechte nachtrust. Drink s’avonds geen koffie of andere cafeïne houdende drankjes zoals cola en vermijd alcohol. Eet gezond en drink voldoende water. Dit in combinatie met een goed slaapritme, ben jij verzekerd van een goede nachtrust!
Heb je deze tips al toegepast en nog steeds slapeloze nachten? Dan kan het goed zijn om eens contact op te nemen met je huisarts en dit verder te laten onderzoeken.