Onderhoudstips leer
Leer is een natuurlijk product en om het mooi te houden is het belangrijk dat het regelmatig wordt onderhouden. Dit kan met speciale onderhoudsproducten. Hierdoor blijft het leer soepel en blijft de kleur mooi. Door op de juiste manier jouw leren zitmeubelen te reinigen en te onderhouden kun je hier jarenlang van genieten.
Algemene onderhoudstips leer
Naast het goed onderhouden van met de juiste reinigings- en verzorgingsproducten, is het ook belangrijk dat je jouw leren zitmeubel beschermd van andere invloeden die het leer kunnen beschadigen. Plaats een leren bank of fauteuil wanneer mogelijk niet direct in het zonlicht. Dit zorgt er niet alleen voor dat het leer verkleurd, maar ook dat het uitdroogt. Is er geen andere mogelijkheid dan de bank bij het raam te plaatsen? Houd dan zoveel mogelijk zonlicht buiten door gordijnen of vitrage dicht te doen. Plaats een leren zitmeubel ook nooit te dicht bij een warmtebron zoals een houtkachel of radiator. Jeans en leer zijn ook geen goed koppel. Jeans is een hardere stof dan leer wat de slijtage aan het oppervlakte van het leer versneld. Daarnaast kan een spijkerstof ook kleur afgeven aan het leder.
Het gewenste onderhoud verschil per type leer
Ieder leersoort heeft unieke eigenschappen en daarbij ook behoefte aan een andere manier van reinigen en onderhouden. Graag leggen wij jou uit hoe je jouw leren bank, fauteuil of stoel het beste kunt onderhouden. Weet je niet zeker welk leersoort jij hebt? Neem dan gerust contact met ons op, dan geven we je graag advies.
Onderhoud afgedekt en semi-aniline leer
Afgedekt leer is een leersoort met een dekkende, gepigmenteerde toplaag. Semi-aniline leer is een vergelijkbaar leersoort, maar dan soepeler en met een dunnere beschermlaag. Het is aan te raden om in ieder geval wekelijks het leer af te nemen met een schone en licht vochtige doek en stof weg te nemen met de stofzuiger. Doe dit met een stofzuigerborstel en druk niet te hard op het leer.
Voor het onderhouden en beschermen van het leer, zodat het mooi en soepel blijft, raden wij de Leather Care Kit aan. Onderhoud hiermee jouw leren bank of stoel minimaal twee keer per jaar. Reinig het leer eerst met de Leather Cleaner. Vervolgens behandel je het leer met de Leather Care & Protect, zodat jouw leer gevoed en beschermd wordt.
Onderhoud geschuurd leder
Geschuurd leer, bijvoorbeeld Kenia of Afrika leder, is een open leersoort met een fluweelzachte look en feel. Dit leertype heeft geen beschermlaag, waardoor het niet geschikt is om af te nemen met een vochtige doek of andere schoonmaakmiddelen. Om het leer te houden en te voeden gebruik je de Leather Care Kit Brushed Leather. Gebruik de Nubuck spons voor oppervlakkig vuil en om de fluweelzachte look te behouden of te herstellen. Met de Vintage Lotion voedt je het leer en met de speciale Leather Protector spray breng je een lichte beschermlaag aan op het geschuurde leer.
Onderhoud leder met een was of olielaag
Leder met een was of olielaag is tevens een open leersoort en kan niet met een vochtige doek of schoonmaakmiddelen worden behandeld. Omdat het leer ook gevoelig is voor krassen is het ook niet aan te raden om het leer met een stofzuiger en opzetborstel af te nemen, dit kan het leer beschadigen. Gebruik voor het verwijderen van stof etc. een zachte doek. Reinig en voedt leer met een was of olielaag met de speciale Leather Care Kit Wax & Oil. Regelmatig voeden van het leer zorgt ervoor dat het leer mooi en soepel blijft.
Onderhoud kunstleer
Kunstleer is een materiaal met een kunststof bovenlaag wat uit zichzelf een goede bescherming is tegen vocht en vuil. Je kunt het kunstleer eenvoudig afnemen met een zachte doek. Gebruik in geen geval schoonmaakmiddelen. Om het kunstleer te reinigen en te verzorgen kun je Leatherlook Clean & Care gebruiken. Het verzorgingsproduct reinigt, verzorgt en frist het materiaal op zonder het te beschadigen.
Onderhoud microleder
Microleder is weliswaar 70% leder maar heeft een microvezel toplaag. Daarom gebruik je hiervoor geen leder onderhoudsmiddelen, maar behandel je het als een stof. Je kunt de toplaag beschermen met de impregneerspray en verwijder vlekken met de Cleantex vlekkenspray. Je vindt beide producten in de Textile Care Kit.
Hoe vaak per jaar moet ik mijn leren meubels behandelen?
Wij raden aan om minimaal 2 tot 3 keer per jaar jouw leren zitmeubels te reinigen en te onderhouden. Bij lichte kleuren is het aan te raden om dit zeker 4 keer per jaar te doen. De vorige beschermlaag houdt een groot deel van het vuil tegen. Dit haal je met het speciale reinigingsmiddel eraf. Wanneer je jouw meubels hebt gereinigd, behandel je het daarna altijd met een onderhoudsmiddel. Dit komt omdat het onderhoudsmiddel een ontvettende werking heeft en het leer daardoor onbeschermd is.
Verwijderen van vlekken op leer
Wanneer je een vlek hebt op het leer is het belangrijk dat je dit op de juiste manier verwijderd. Niets is namelijk vervelender dan een grotere vlek creëren of zelfs het leer te beschadigen wanneer je een vlek probeert te verwijderen.
Semi-aniline leer of afgedekt leer
Wanneer het leer een beschermlaag heeft kun je het leer eenvoudig afnemen met een zachte vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit kan de toplaag van het leer beschadigen. Wij raden altijd aan om een reinigingsmiddel te gebruiken dat speciaal voor het leer is ontwikkeld, zoals wij hierboven hebben geadviseerd.
Vol-aniline leer zonder beschermlaag
Afdeppen met een tissue of schone droge doek, verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan. Hiermee beschadig je het leer en/of maak je de vlek alleen maar groter. Vet-, olie-, en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg.
Lees ook over de eigenschappen van leer >