Eigenschappen van matrassen en topmatrassen

Eigenschappen matrassen en topmatrassen

Bij het aankopen van een nieuw bed en matras kom je voor veel keuzes te staan. Onze beddenspecialisten kunnen jou hier goed in adviseren en gaan op basis van een aantal factoren op zoek naar een matras dat het beste bij jou past. Benieuwd wat voor typen matrassen en topmatrassen er zijn en wat de eigenschappen van deze matrassen zijn? We leggen het hieronder graag uit. 

Traagschuim matrassen

Traagschuim is een materiaal dat is ontwikkeld door NASA, daarom wordt het ook wel NASA-schuim genoemd. Een ander woord voor traagschuim is memoryfoam. Een traagschuim matras reageert op lichaamswarmte en gewicht en vormt zich zo naar de contouren van jouw lichaam. Hierdoor wordt het lichaam optimaal ondersteund. Wanneer je bijvoorbeeld op je zij slaapt kun je bij een pocketvering of koudschuim matras druk ervaren op uitstekende delen van je lichaam, zoals je heup en schouder. Bij een traagschuim matras zakken je schouders en heupen verder in het matras. Hierdoor wordt het hele lichaam goed ondersteund, blijft je rug in een correcte houding en worden drukpunten ontlast. Wat een nadeel kan zijn van een traagschuimmatras is dat het warm aanvoelt. Doordat een traagschuimmatras geen open celstructuur heeft, ventileert het niet goed. Ook moet je een vaste slaaphouding hebben, regelmatig draaien in bed is lastiger en niet ideaal met een traagschuimmatras.

Koudschuim matrassen 

Een koudschuim matras, ook wel High Resilence (HR) schuim genoemd, is een matras dat een hoge veerkracht heeft en door de open celstructuur goed ventileert en snel vocht afvoert. Koudschuim matrassen geven van nature een tegendruk. Hierdoor blijft het matras een goede ondersteuning bieden en zal er ook geen kuilvorming ontstaan in tegenstelling tot goedkopere polyether matrassen. Dit komt voornamelijk door de onregelmatige celstructuur met stevige wanden. Hierdoor is een (stevig) koudschuim matras ook geschikt voor personen met een gewicht boven de 100 kg. Een koudschuim matras is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en verschillende hardheden. Wat voor jou geschikt is, is afhankelijk van je gewicht en slaaphouding. Vraag hiervoor altijd om advies bij onze beddenspecialist.

Kwaliteit van een koudschuim matras

Koudschuim is in principe een goede kwaliteit schuim-matras, maar ook binnen deze categorie heb je te maken met kwaliteitsverschillen. Dit heeft te maken met een goede Polyol verhouding. De kwaliteit van een koudschuim matras wordt bepaald door het soortelijk gewicht (densiteit) van het schuim. Hoe hoger de densiteit, des te duurzamer en veerkrachtiger het matras is. Een goede kwaliteit begint met SG40 of HR40. Hoe hoger het nummer hoe beter de kwaliteit. Een koudschuimmatras met een HR60 is dus beter dan een matras met HR40. Dit zegt overigens niets over de hardheid (comfort) van het matras. Een matras met HR40 kan even hard zijn als een HR60.

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit individueel verpakte veren met verschillende comfortzones. Deze comfortzones verlagen de druk bij jouw schouders en heupen en bieden op andere delen meer ondersteuning. Een pocketvering matras beweegt zich dus in theorie met jouw lichaam mee, wel hebben verschillende soorten afdeklagen hier weer invloed op. Met een stugge of dikke afdeklaag gaat een groot deel van de punt-elasticiteit verloren. Daarnaast bepaalt het aantal veren in een matras hoe nauwkeurig het matras zich aan kan passen aan jouw lichaam. Hoe hoger het aantal pocketveren, hoe beter het matras zich kan aanpassen. Een groot voordeel van pocketveren is dat het door de open structuur goed ventileert en vocht doorlatend is. Wel zijn pocketvering matrassen minder geschikt met een huisstofmijtallergie, omdat stof zich kan ophopen. Daarnaast is het ook een relatief koel matras, wat dus zeer prettig is voor mensen die het snel warm hebben.

Latex matrassen

Een latex matras is gemaakt van natuurlijke latex dat afkomstig is de sappen van rubberbomen. Het latexmelk wat van de rubberboom is afgetapt wordt vermengd met andere stoffen en daarna verhit, om tot de latex te komen zoals wij het kennen. Natuurlijke latex matrassen hebben een grote veerkrachtigheid en rekbaarheid. Dit zorgt voor een druk verminderende en goede ondersteuning. Gewoon latex heeft van nature geen open structuur, waardoor het niet goed kan ventileren. Hierdoor kan het matras warm aanvoelen en voer het slecht vocht af. Een variant op latex is Talalay latex. Talalay latex heeft wel een open celstructuur, door bewerking in het productieproces, wat zorgt voor een betere vocht- en luchtdoorlatendheid. Een Talalay latex is tevens ook duurzamer dan gewoon natuurlijk latex. Vanwege de voordelen van Talalay latex hebben wij voornamelijk Talalay latex matrassen.

Anti-allergie matrassen

Wanneer je last hebt van huisstofmijt allergie is een goed anti-allergisch matras belangrijk om klachten te voorkomen. Matrassen worden door fabrikanten op verschillende manieren behandeld of bewerkt om deze anti-allergisch te maken: behandeling met chemicaliën die mijten en bacteriën doden. Matrassen met een fijn geweven matrashoes. Afritsbare matrashoes die op 60 graden gewassen kan worden

Een afritsbare matrashoes die je op 60 graden kunt wassen is een zeer goede optie. Hierbij hoeven er geen extra chemicaliën gebruikt te worden en blijft de luchtdoorlatendheid van het tijk (matrashoes) goed. Dit is niet namelijk het nadeel van een fijn geweven matrashoes. Een slechte luchtdoorlatendheid is namelijk ook niet heel voordelig wanneer je wanneer je last hebt van een allergie. Daarnaast is het ook aan te raden voor een matras te kiezen met een goede luchtdoorlatendheid of een die van nature anti-allergische eigenschappen heeft en niet te veel warmte vasthoudt. Een koudschuimmatras of een Talalay latex matras voldoet aan deze eigenschappen en zijn dus zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een anti-allergie matras. Lucht daarnaast regelmatig – het liefst dagelijks – je beddengoed en de kamer. Hang je beddengoed bij droog weer een uurtje buiten en laat zo veel mogelijk het raam open.

Bekijk onze anti-allergie matrassen >

Boxspring matrassen

Een boxspring is opgebouwd uit meerdere lagen. De bodem van een boxspring bestaat uit een box met veren. Hier bovenop komt een boxspring matras dat vaak ook bestaat uit veren, bonell- of pocketvering. Je kunt eventueel ook kiezen voor een koudschuim matras. Een boxspring matras met pocketvering heeft vaak geen comfortlaag, zoals bij een normaal ledikant matras. Dit is vaak het geval bij gestoffeerde boxspring matrassen. Daarom zie je bij boxspring matrassen vaak het gebruik van topmatrassen, om het gewenste comfort toe te voegen.

Topmatrassen

Een topmatras of topdekmatras is een dun matras dat je bovenop een normaal matras legt. Er zijn verschillende soorten topdek matrassen: koudschuim topmatrassen, latex topmatrassen , talalay latex topmatrassen, pocketvering topmatrassen (met kleine veren), traagschuim topmatrassen.

Boxspring topmatrassen 

Een topmatras kun je eigenlijk zien als een comfortlaag. Je ziet vaak het gebruik van toppers bij boxsprings, omdat een boxspring matras vaak geen comfortlaag heeft zoals bij een normaal ledikantmatras. Een boxspring matras bestaat uit pocketveren met een dunne afwerklaag. Hier bovenop kies je voor een comfortlaag (topmatras) dat bij jou past, bijvoorbeeld koudschuim of traagschuim. De voor- en nadelen van een topmatras zijn afhankelijk van het materiaal. Topmatrassen hebben in principe dezelfde eigenschappen als die van de matrassen die hierboven zijn genoemd. Al zal een traagschuim topper minder effect hebben dan een traagschuim matras, omdat een topper bij een boxspring altijd nog een pocketvering matras als onderlaag heeft. Ook zal het minder diep in kunnen zakken, omdat een topper een stuk dunner is.

Topmatras bovenop een normaal matras

In sommige gevallen kiest men er ook voor om een topmatras bovenop een normaal matras te leggen. Het kan zijn dat het recent aangekochte matras te stevig ligt. Wanneer het nog te vroeg is om het matras te vervangen kan een topper ervoor zorgen dat je wat zachter ligt. Daarnaast verlengt een topper ook de levensduur van een matras, een deel van de druk van jouw lichaam wordt namelijk opgevangen door de topper. De voordelen van een topmatras zijn wel beperkt. Een topmatras biedt niet ineens een betere ondersteuning wanneer je matras aan vervanging toe is. Een topmatras op een gewoon matras verstoort tevens de luchtdoorlatendheid van het onderliggende matras, voornamelijk omdat het al een comfortlaag heeft. Hierdoor kan het gewone matras het vocht minder goed afvoeren waardoor het in het ergste geval kan gaan schimmelen. Losse topmatrassen zijn daarnaast ook erg prijzig, waardoor je in de meeste gevallen beter een nieuw matras kunt aanschaffen.