Hoe kies je de bank die bij jou past?

Wat is jouw perfecte bank?

Een bank is niet alleen om op te zitten, we hangen en liggen er ook graag in. Gezellig met het gezin televisie kijken of met een vriendin op de bank een wijntje drinken. De zithoek is een centrale plek in huis waar we samenkomen, daarom is het belangrijk om de juiste bank voor jou te kiezen. Met zoveel keuzes en mogelijkheden kan dit best lastig zijn. We helpen je graag op weg en vertellen je hoe je de juiste bank kiest dat echt bij jou past.

Hoe staat de bank in verhouding met de ruimte? 

Wanneer je een bank hebt gevonden die voor jou goed zit en past in de stijl van jouw interieur is het belangrijk dat de bank in verhouding met de woonruimte de juiste afmeting heeft. Hierbij hou je rekening met de loopruimte en -route, maar ook met nodige zitplekken en ruimtelijke indeling. 

Wat we vaak zien is dat wanneer men in de winkel een bank ziet deze relatief klein lijkt in een grote showroom, maar thuis veel te groot blijkt te zijn. Daarom is het goed om van tevoren op een plattegrond de indeling uit te tekenen. Zo kun je precies zien hoe de bank in verhouding met de ruimte staat. Heb je een grote, ruime woonkamer? Kies dan voor een ruime bank, zodat hij niet wegvalt in de ruimte. Ook kun je zo goed rekening houden met de looproute. Onze interieuradviseurs helpen jou hier graag mee. Neem hiervoor een plattegrond mee naar de winkel of meet de maten van de woonruimte goed op. 

Kies je voor een bankstel of een hoekbank? 

Een bankstel of een hoekbank? Beide hebben zo zijn voordelen en nadelen. Voor het gemak hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

Hoekbank

Een hoekbank kan dus bestaan uit verschillende opstellingen. Van een relatief kleine 2,5-zits met longchair, tot aan een ruime U-hoekopstelling. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

+ Heerlijk loungen.
+ Sfeervolle en uitnodigende opstelling.
+ Veel zitplekken en knusse hoekjes bij een grote hoekopstelling

– De hoek is fijn om in te loungen, maar geen volwaardige zitplek.
– Neemt vaak meer ruimte in beslag.
– Minder goed verplaatsbaar. Doordat je een vrij grote en vaste opstelling hebt is het lastiger om een keer de indeling van je interieur te veranderen.

Wat is de ideale opstelling van mijn hoekbank?

Wat de ideale opstelling van jouw hoekbank is hangt af van een aantal factoren. Als eerste kijk je naar de vorm en grootte van de ruimte. Heb je een meer vierkante of grote rechthoekige ruimte, dan kan hier prima een u-hoekbank in. Wanneer je een smallere ruimte hebt zal een hoekbank met longchair meer geschikt zijn. Wanneer je voor een hoekbank met longchair of ottomane kiest is het belangrijk om van tevoren te bepalen aan welke kant je de longchair/ hoek wilt. Wil je dat deze hoek verplaatsbaar blijft? Dan is een hocker in plaats van een vaste longchair de oplossing. 

Stel jezelf deze vragen: 

Wat is het meest logisch in de ruimte? Laat je de hoek wegvallen in de ruimte of deel je hiermee juist de ruimte op? 

Hoe is de looproute en -ruimte om de bank? Zorg ervoor dat er genoeg ruimte om de longchair blijft zodat deze niet in de weg staat. Houdt ook rekening met de plaatsing van de televisie als dit jouw favoriete plek is en plaats lamp aan de kant van jouw longchair wanneer je hier graag een boek leest.

Bankstel (of enkele bank)

Een bankstel is een combinatie van twee enkele banken in een zithoek. Je kunt ook kiezen voor alleen een enkele bank met eventueel een fauteuil in de zithoek. Je hebt vele (standaard) maten banken: 2-zits, 2,5-zits, 3-zits, 3,5-zits of een 4-zitsbank. We hebben de voordelen en nadelen van een bank of bankstel op een rijtje gezet: 

+ Eenvoudig te verplaatsen. Met een bank of bankstel ben je een stuk flexibeler met betrekking tot het veranderen van de indeling van jouw zithoek.
+ Iedere plek op de bank is een volwaardige zitplek.
+ Eenvoudig extra zitplekken creëren met een extra bank (bankstel) of door één of meerdere fauteuils toe te voegen aan de zithoek.

– Geen loungeplekken zoals je die bij een hoekbank hebt. 

Bank of hoekbank met relaxfunctie

Wil jij graag echt comfortabel relaxen op de bank? Ga dan voor een relaxbank of hoekbank met relaxfunctie. Door de uitklapbare voetensteun en verstelbare rug kun jij ultiem loungen. Het voordeel van dit systeem is dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Hierdoor kun je in de juiste positie lekker televisie kijken of een boek lezen. 

Elementenbank

Een elementenbank – ook wel een modulaire bank genoemd –  kun je helemaal naar wens samenstellen en bestaat uit losse elementen. Deze losse elementen kun je blijven verplaatsen en herindelen. Zo kun je eindeloos combineren en een nieuwe look creëren. De zijkanten van de bank zijn ook gestoffeerd, zodat je bijvoorbeeld een 1-zits element ook los in de ruimte kunt plaatsen.